A kosarad üres

Kosárban 0 tétel

Hüvelyszárazság okai és kezelése

Hüvelyszárazság okai és kezelése

Mivel a hüvelyváladék előállítása a szervezet hormonális egyensúlyának függvénye, így a hüvelyszárazságnak legfőbb oka az ösztrogén szint csökkenése. Hüvelyi területeken hormonális úton szabályozódik a sejtek működése és a hüvelyi váladék termelése. Tehát alacsony ösztrogén szint esetében kevesebb hüvelynyál termelődik, vagy teljesen megszünik a nedvesedés. Ilyenkor a hüvely sérülékenyebbé válik és hajlamosabb a fertőzésekre. 

Azonban folyamatos, nem megfelelően alkalmazott irritálás is okozhat hüvelyszárazságot, nem csak hormonális probléma. 

Különbség vehető észre viszont a menopauza hormonális változásai által kialakult hüvelyszárazság esetén, ugyanis más lehet a hüvelyszárazság mértéke, sőt előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelenik meg. 
A rendszeres szexuális élet késleltetheti a hüvelyszárazság megjelenését, mert az együttlét javítja a női nemiszerv véráramlását, így később jelenhet meg vagy meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását. 

Hüvelyszárazság tünetei: 

 • hugyuti fertőzés gyakoriság
 • sürgető vizelési inger
 • hüvely belső falain érezhető égő, viszkető érzés
 • vizelés közbeni égető érzés
 • szexuális eggyütlét közbeni kellemetlen, olykor fájdalmas érzés

Hüvelyszárazság kezelései

Mindenképp a hüvelyszárazság ssúlyosságának mértékétől függ a kezelés. 
Ha a hüvelyszárazság nem olyan intenzív, mint korábban, akkor hidratáló krémek, natúr -bio- síkosítók alkalmazása közösülés közben jótékony hatással lehet a kellemetlen és fájdalmas tünetekre. 
Amennyiben súlyosabb a hüvelyszárzság, akkor az ösztrogénszint helyreálltása jelentheti a megoldást, mely gyógyszeres úton történik.  

Néhány lehetőség az ösztrogén gyógyszeres pótlására: 

 • hüvelyi ösztrogéngyűrű (helyileg, a hüvelyben alkalmazandó)
 • hüvelyi ösztrogénkapszula
 • hüvelyi ösztrogéngél

Ritka esetekben előfordulhat, hogy a hüvelyszárazság állandó, és a fentebb említett lehetőségek nem segítenek, akkor nagyobb mértékű ösztrogénszint növelésre van szükség, mely gyógyszer formájában, szájon át történik, így nem célzottan a hüvelyben fejti ki hatását, hanem az egész szervezetben növeli az ösztrogén szintet. Ez a fajta olyan esetekben javasolt, amikor a hüvelyszárazsághoz más menopauzához köthető tünetek is társulnak, mint például erősebb hőhullámok. 

Lézeres kezelés a hüvelyszárazság ellen

Mivel a szájon át történő ösztrogén pótlás bizonyos tesztek szerint növeli az emlőrák kockázatát, így újfajta kezelési lehetőségeket fejlesztettek ki a hüvelyszárazság ellen. Intim lézers kezelés folyamán célzottan a hüvelyre fejti ki hatását a kezelés, aminek az lehet az eredménye, hogy serkenti a hüvelyben a kollagén képződését. 


A kollagén képződésnek sok jótékony hatása lehet: 

 • -regenerálja a hüvely falát 
 • -új erek képződését elősegíti 
 • -erősen segíti a hüvelyfal vastagodását, így normalizálva a szövetek vérellátását
Title Text
Nem lépek be.